HTML

pizza blog

Pizzériák, éttermek online rendeléssel, vagy házhozszállítás.

pizza rendelés házhozszállítással

2010.04.13. 12:00 piZZZa.hu

3 tuti pizza recept

Címkék: tészta szósz pizza recept

1. Mindmegette pizza

Hozzávalók:

  • Alaprecept 4 személyre (50 dkg alaptésztához, azaz
  • 1 nagy tepsihez/2 kerek, 24 cm átmérőjű pizzához)
  • 1 dl tej,
  • 1 kávéskanál cukor,
  • 2 dkg élesztő,
  • 40 dkg finomliszt,
  • 1 kávéskanál só,
  • 4 evőkanál olaj,
  • liszt a formázáshoz,
  • olaj a kenéshez

 

Elkészítés:

1. A tejet éppen csak meglangyosítjuk (ha túl meleg, elpusztulnak az élesztőgombák!), 3 dl-es bögrébe öntjük, hozzáadjuk a cukrot, beletördeljük az élesztőt, és jól elkeverjük. Meleg helyen felfuttatjuk, azaz a bögre pereméig hagyjuk kelni (8-10 perc).

2. A lisztet keverőtálba szitáljuk - így levegősebb lesz, és gyorsabban megkel a tészta. A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet, és a széléről, fakanállal csak annyi lisztet keverünk hozzá, hogy galuska lágyságú masszát kapjunk - azaz kovászt készítünk. A tálban lévő lisztből egy keveset a tetejére szórunk, és tiszta konyharuhával letakarva a kétszeresére kelesztjük (15-20 perc).

3. Hozzáadjuk a sót, az olajat és annyi langyos vizet (1-1,5 dl), hogy kissé ragacsos, lágy tésztát kapjunk. A kézi robotgép spirálbetétjével addig dagasztjuk, amíg a tészta el nem válik a tál falától. Tetejét megszórjuk liszttel, és konyharuhával letakarva hagyjuk a kétszeresére kelni (30-40 perc).

4. A tésztát lisztezett deszkára húzzuk, erőteljesen átgyúrjuk (C kép) - összeesik, de nem baj -, és tenyerünkkel a kívánt nagyságra és formára húzogatjuk.

5. A sütőt 220 fokra (gázsütő: 4. fokozat) előmelegítjük. Olajjal kikenjük a sütőformát, belefektetjük-nyomkodjuk a tésztát úgy, hogy a közepén vékonyabb, a peremén pedig vastagabb legyen. A tésztalapot és a peremét villával megszurkáljuk, vékonyan megkenjük olajjal, paradicsomszósszal (pizzaszósszal), megrakjuk tetszés szerinti zöldségekkel, gyümölcsökkel, hússal, kevés oregánót és kakukkfüvet szórunk rá, és a sütőben a feltét mennyiségétől függően 20-30 percig sütjük.

(forrás: http://www.mindmegette.hu/pizza.recept)

 

 

2. Az eredeti olasz pizzatészta receptje

A tészta:
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg búzaliszt
25 g élesztő
1,8 dl meleg víz
1 evőkanál olívaolaj


Futtasd fel az élesztőt a meleg vízben. Szitáld át a lisztet egy nagyobb keverőtálba, majd vájj a közepébe egy üreget, és öntsd bele az élesztőt.

Az élesztő felfuttatása
Mindig meleg - a legideálisabb a 36°C fokos - tejben vagy vízben futtasd fel az élesztőt. Első lépésként melegítsd meg a folyadékot, és nézd meg az ujjaddal, hogy jó meleg fürdővíz hőmérsékletű legyen. Ezután morzsold bele az élesztőt, és szórj bele két nagy csipet cukrot, hogy biztosan felhabosodjon. Kevergesd pár percig - 5 - 10 perc elegendő -, ekkor már látod, hogy szépen felhabosodott. Fontos, hogy mindig friss élesztőt használj, különben nem fut majd fel, hiába próbálkozol.

Vegyél elő egy nyújtódeszkát, és dagaszd rajta néhány percig, amíg a tészta puha nem lesz. Ezután formázz belőle cipót, takard le, és meleg helyen hagyd kelni fél órát. Ezután add hozzá a sót, az olajat, és gyúrd át alaposan. Néha csapkodd a tésztát a lisztezett deszkához, majd kézzel nyújtsd ki akkorára, amilyen nagyra szeretnéd. Végül tedd bele egy kiolajozott tepsibe vagy pizzaformába, rakd rá a feltétet, majd előmelegített sütőben süsd körülbelül 200 fokon 15-20 percig, attól függően, hogy mennyire szereted ropogósan a tésztát.


Gombás-olajbogyós pizza
1 adag pizzaszósz
25 dkg erdei vegyes gomba
2 dkg vaj
kevés kakukkfű
néhány szál petrezselyem
10 dkg sajt
kis marék magozott olajbogyó - fekete vagy zöld
2-3 evőkanál olívaolaj
só és őrölt bors

Pirítsd át a felszeletelt gombát vajon, add hozzá az apróra vágott petrezselymet, majd sózd meg és borsozd meg. Kend meg szósszal és olajjal a tésztát, majd halmozd rá a gombát, az olajbogyót, a sajtot és esetleg még paradicsomkarikákat, majd süsd ki.
 

Rukkolás-sajtos pizza
Hozzávalók 4 személyre:
1 adag pizzaszósz
1 kis maréknyi rukkola
néhány karika mozzarella
10 dkg bármilyen lágy sajt
2-3 evőkanál olívaolaj

Kend meg pizzaszósszal és olajjal a tésztát, ezután morzsold rá és tépkedd rá a kétféle sajtot, majd szórd meg a rukkolával. A tészta szélét kicsit tekerd fel, hogy a sajt ne folyjon le róla, és végül süsd meg.
 

Lilahagymás-kolbászos pizza
1 adag pizzaszósz
15 dkg kolbász
mozzerella sajt
1 kis fej lilahagyma
1 csokor újhagyma

Az olajjal, pizzaszósszal megkent tésztára tedd rá a sajtot, a kolbászkarikákat, és a tetejére szórd rá a lilahagymát, az újhagymával együtt. Ha van otthon egy kevés sonka, akkor még azt is rárakhatod.

(forrás: http://www.femina.hu/recept/hazi_pizza)

 

 

3. Nosalty pizza recept

(hozzávalók 6 főre)
tésztához:
    * 500 g liszt
    * 1,5 ek só
    * 300 ml langyos víz
    * 1 tk cukor
    * 1 tasak (7 g) szárított élesztő
    * 3 ek olívaolaj

szószhoz:
    * 400 g-os hámozott paradicsom
    * bazsalikom (nyáron friss, különben szárított)
    * 2 gerezd fokhagyma
    * só, bors
    * olívaolaj

elkészítés:

   1. A munkafelületre öntve, a lisztben elkeverjük a sót, majd a közepén kezünkkel egy kis mélyedést (fészket) készítünk. A langyos vízbe beletesszük a cukrot és az élesztőt, megkeverjük és pár percre félretesszük. Az élesztős vizet beleöntjük a fészekbe és villával körkörös mozdulatokkal a széléről óvatosan elkezdjük a vízhez keverni a lisztet, ügyelve, hogy a víz ki ne folyjon. Amikor már a liszt nagyjából felvette a vizet, hozzáadjuk az olajat is. Mikor nehézkes a villával keverés, kezünkre váltunk, bucit formálunk belőle és gyúrni kezdjük a tésztát. Addig gyúrjuk, míg egyenletesen sima, puha tésztát nem kapunk. Tetejét belisztezzük, letakarjuk, és min. 60 percig szobahőmérsékleten pihentetjük. Közben a sütőt előmelegítjük a lehető legmagasabb hőmérsékletre
  

2. Ez a tésztamennyiség három közepes méretű pizzához elegendő, következésképpen a pihentetés után a tésztabucit három egyenlő részre osztjuk. (Amennyiben nem szeretnénk ennyi pizzát készíteni, tiszta nejlonzacskóba téve lefagyaszthatunk belőle.) A munkafelületet lisztezzük, és olyan vékonyra nyújtjuk a pizzát (közben ügyelnünk arra, hogy azért nagyjából kör alakú végeredményt kapjunk), amennyire csak tudjuk.
 

  3. A paradicsomszószhoz a vékonyra szeletelt fokhagymát kevés olajon megpároljuk, hozzáöntjük a paradicsomot, sóval, borssal, bazsalikommal ízesítjük, és 20 percig főzzük. A paradicsomdarabok elvileg a végéra szétfőnek, ha mégsem teljesen pürés a szósz, villával szétnyomkodjuk a paradicsomdarabokat.
  

4. Nincs más hátra, mint a kinyújtott tésztát vékonyan megkenjük a szósszal, rátesszük a kívánt feltétet, és mehet is a sütőbe 8-12 percre (sütő típusától, legmagasabb hőmérséklettől függően; nálam 11 perc alatt készült el).

(forrás: http://www.nosalty.hu/pizzateszta,_paradicsomszosz_recept_73)

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pizza2014.blog.hu/api/trackback/id/tr161917201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BahariAnna 2019.08.22. 21:51:37

Nekem az eredeti olasz pizzatészta az örök kedvencem. Amikor Rómában voltam, akkor ott ettem először és azóta próbálok én is elkészíteni olyan finom vékonyat, ami nem telít el.
www.ujsagomat.hu/spar/ megnéztem most a receptet és egyből a neten vadásztam termékeket is ennek az oldalnak a segítségével.
süti beállítások módosítása